Acordul ruso-american de armistitiu in Siria ar urma sa intre in vigoare luni dimineata, dupa un week-end cu lovituri aeriene, scrie BBCNews. Dupa cele 10 zile de armistitiu ar urma atacuri aeriene americano-ruse coordonate, impotriva militantilor jihadisti.

Mass-media de stat din Siria a anuntat ca presedintele Bashar al-Assad a salutat acordul incheiat vineri seara, la Geneva, dupa luni de negocieri intre Rusia si SUA.

Dar nu este clar daca factiunile rebele vor respecta intelegerea, mai scrie sursa citata.

Gruparea Armata Siriana Libera a anuntat ca "va coopera in mod pozitiv" la incetarea focului. Dar, alt grup rebel influent, Ahrar al-Sham, a respins acordul afirmand ca acesta nu va face decat sa "intareasca" regimul de la Damasc si "sporeasca suferintele" poporului.

Anuntul acestui armistitiu dupa saptamani de discutii intre Statele Unite si Rusia, care sustin opozitia si, respectiv, regimul de la Damasc, a fost facut intr-un moment in care insurgentii se afla in dificultate pe teren dupa ce au pierdut ultima batalie de la Alep. Regimul lui Bashar al-Assad si aliatii sai au afirmat ca vor respecta acordul de incetare a focului.

Inaintea intrarii in vigoare a acordului, guvernul sirian a facut in week-end raiduri aeriane in mai multe zone controlate de rebeli in timpul carora au murit 100 de oameni.