Politia britanica a arestat 55 de persoane si a confiscat mai multe arme albe duminica intr-un templu sikh din centrul Angliei in urma unei adunari care a putut fi o manifestatie de protest fata de o casatorie mixta, a anuntat un responsabil al politiei pentru agentia AFP citata de Agerpres.

Politisti inarmati au fost desfasurati inca de dimineata la templul Gurdwara din Leamington Spa (centru) dupa ce un grup de barbati a patruns in templu.

In total, 55 de persoane au fost arestate in urma unei "dispute locale care a degenerat", a declarat seful politiei, David Gardner.

"La fata locului au fost confiscate un numar semnificativ de arme albe", a adaugat el, subliniind ca nicio persoana nu a fost ranita.

Niciun responsabil al templului nu a putut fi contactat deocamdata in legatura cu acest incident.

Un fost trezorier al templului, Jatinder Singh Birdi, a explicat la postul BBC ca urma sa aiba loc o casatoria unui cuplu in care unul dintre miri nu era membru al comunitatii sikh.

Un martor, Perry Phillips, a confirmat ca scandalul are legatura cu o "ceremonie de casatorie mixta". El a povestit pentru agentia Press Association ca un "mare numar de persoane s-au adunat la intrarea in templul Gurdawara". "Parea o manifestatie pasnica", a adaugat el, precizand ca in Leamington Spa se afla o importanta comunitate sikh.

Organizatia Sikh 2 Inspire a explicat pe Facebook ca barbatii retinuti purtau la vedere un kirpan, cu pumnal sikh avand o semnificatie simbolica.

"Mass-media si politia au penalizat infatisarea membrilor sikh si au calomniat comunitatea sikh din Marea Britanie", a declarat asociatia, indemnandu-i pe simpatizanti sa predea propriul kirpan la politia din localitatea lor si sa le explice fortelor de ordine semnificatia lui religioasa.

Peste 420.000 de membri ai comunitatii sikh traiesc in Anglia si Tara Galilor, potrivit recensamantului din 2011. Ei reprezinta 0,8% din totalul populatiei.