Ministrul de externe al Marii Britanii, Boris Johnson, sprijina o campanie lansata duminica in Marea Britanie, al carei obiectiv este de a face presiuni asupra guvernului de la Londra pentru a accelera Brexitul si pentru a respecta promisiunea de "a recupera controlul asupra legilor, frontierelor, banilor si comertului", anunta agentia EFE, citata de Agerpres.

Boris Johnson, care a pledat pentru iesirea din Uniunea Europeana la referendumul din 23 iunie, si-a exprimat intr-o inregistrare video sustinerea pentru grupul "Sa schimbam Marea Britanie", condus de deputata laburista Gisela Stuart si la care participa numerosi membri ai campaniei "Leave" (care a militat pentru iesirea Marii Britanii din UE).

In mesajul sau, seful Foreign Office ii invita pe sustinatorii si detractorii Brexitului sa conlucreze "pentru a profita de sansa pe care o are aceasta tara acum pentru a fauri noi relatii interesante, cu UE si cu restul lumii". "Acum, mai mult ca oricand, trebuie sa demonstram poporului britanic ca, in calitate de politicieni, ascultam ceea ce au ei de spus", a insistat Johnson. "Brexit inseamna Brexit", a continuat seful diplomatiei britanice, "iar asta inseamna sa punem in aplicare cerintele lor de a recupera controlul asupra legilor, frontierelor, banilor si comertului".

La randul ei, Stuart a declarat ca "acum nu este momentul celor care vor sa iasa sau al celor care vor sa ramana, este momentul celor care vor sa faca lucruri". "Britanicii sunt nerabdatori sa ne suflecam manecile si sa ne apucam de treaba", a spus Stuart, care a insistat ca Brexitul ofera sansa de "a revizui structurile democratice si constitutionale", in conditiile in care majoritatea britanicilor "si-a pierdut increderea in partidele politice si in elita de la Westminster".

Politicienii pro-Brexit si-au intensificat in ultimele zile presiunea asupra prim-ministrului Theresa May - care la referendumul din iunie a votat in favoarea ramanerii in UE, dar cu unele rezerve - in timp ce sefa guvernului britanic a declarat ca nu se gandeste sa activeze articolul 50 privind "divortul" de UE pana la inceputul anului 2017.

Guvernul lui May s-a distantat in ultima saptamana de comentariile facute de diversi ministri pro-Brexit, precum Johnson, David Davis si Liam Fox, ceea ce sugereaza tensiuni intre cele doua tabere.