Coreea de Nord a cerut duminica Statelor Unite sa o recunoasca drept "stat dotat cu arme nucleare", la doua zile dupa ce Phenianul a efectuat al cincilea sau test nuclear, cel mai puternic de pana acum, transmite AFP.

Armata lui Kim Jong UnFoto: Hotnews

Presedintele Barack "Obama face ceea ce poate pentru a refuza (Coreei de Nord - n.red) statutul strategic de stat dotat cu arme nucleare, insa acest lucru este la fel de stupid precum o incercare de a acoperi soarele cu palma", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe nord-coreean, citat de agentia oficiala de presa KCNA

Intr-un comunicat de presa, acesta a aparat testul nuclear, efectuat la doar 8 luni dupa testul anterior, denuntat unanim de comunitatea internationala.

Purtatorul de cuvant a explicat ca recentul test nuclear efectuat de Phenian a reprezentat un raspuns necesar la amenintarea nucleara din partea SUA.

Coreea de Nord anunta in comunicatul de presa ca va lucra la dezvoltarea fortei sale nucleare "in calitate si cantitate".

Coreea de Nord a efectuat primul sau test nuclear in 2006, atragandu-si critici si sanctiuni din partea Natiunilor Unite, iar cel mai recent asemenea test s-a desfasurat in ianuarie. Phenianul a anuntat atunci ca a efectuat cu succes primul sau test cu bomba cu hidrogen.

Al treilea test nuclear nord-coreean, inregistrat in februarie 2013, era considerat pana acum cel mai puternic, energia degajata fiind estimata la 6 ¬ 9 kilotone.