Este putin probabil ca alegerile prezidentiale din Austria sa aiba loc pe 2 octombrie, asa cum au fost programate, din cauza unei "crize a lipiciului", in conditiile in care s-a descoperit ca plicurile folosite la votul prin corespondenta se desigileaza foarte usor, a apreciat sambata candidatul independent sustinut de Verzi, Alexander Van der Bellen, transmite DPA, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu cred ca data de 2 octombrie este fezabila", a declarat presei Van der Bellen.

Comentariile sale vin la cateva zile dupa ce Ministerul de Interne a confirmat ca exista o problema cu lipiciul folosit la sigilarea plicurilor.

"Crize ale lipiciului se pot produce oriunde in lume. Vom depasi aceasta criza", a dat asigurari Van der Bellen.

Al doilea tur al prezidentialelor din Austria, desfasurat pe 22 mai, a fost invalidat in urma neregulilor la numararea voturilor prin corespondenta. In aceasta etapa finala a scrutinului s-au confruntat Norbert Hofer, candidatul extremei drepte, si Alexander Van der Bellen. Hofer a obtinut mai multe voturi in Austria, dar in final votul prin corespondenta a inclinat balanta in favoarea lui Van der Bellen, care a castigat alegerile la o diferenta de numai 0,6%.

Totusi, Curtea Constitutionala a admis plangerea privind existenta unor nereguli la votul prin corespondenta si a decis repetarea turului doi.