Guvernul de la Damasc a aprobat acordul de incetare a focului convenit de SUA si Rusia privind situatia din Siria, armistitiu ce ar urma sa intre in vigoare luni intre regim si rebeli, a anuntat agentia oficiala Sana, citand "surse informate", transmite AFP.

"Guvernul sirian a aprobat acordul ruso-american (...), unul dintre obiectivele acestuia fiind de a se ajunge la o solutie politica la criza din Siria", a indicat agentia Sana, precizand ca "va avea loc o incetare a ostilitatilor in orasul Alep, din motive umanitare".

Dupa mai multe ore de asteptare de la incheierea unor negocieri care pareau sa duca la o noua amanare, ministrul rus de externe Serghei Lavrov si secretarul de stat american John Kerry au anuntat impreuna, vineri noaptea, un acord intre SUA si Rusia in privinta Siriei, a informat Agerpres, citand AFP si Reuters.

Potrivit sefului diplomatiei americane, cele doua puteri spera ca planul agreat va aduce pacea in Siria si va reduce suferintele sirienilor. Kerry a afirmat ca SUA au facut concesiuni tinand cont de posibilitatea ca Rusia sa il convinga pe presedintele sirian Bashar al-Assad sa se aseze la masa negocierilor de pace.

Aranjamentul convenit de reprezentantii Moscovei si ai Washingtonului ar putea rezista daca atat guvernul de la Damasc, cat si opozitia isi indeplinesc obligatiile, a mai declarat secretarul de stat. In special, ar trebui ca fortele guvernamentale sa nu mai desfasoare operatiuni militare aeriene in anumite zone controlate de opozitie. Incetarea utilizarii butoaielor cu explozivi si a bombardamentelor oarbe ar putea modifica natura conflictului, a sustinut Kerry.

Mai mult, daca violentele scad in intensitate, Rusia si SUA ar putea colabora pentru a planifica lovituri militare strategice si precise impotriva gruparii islamiste Frontul al-Nusra, pe care oficialul american a caracterizat-o drept "terorista".

Pentru moment, a anuntat John Kerry, Statele Unite si Rusia fac apel la toate partile in conflict sa se angajeze la o incetare a ostilitatilor incepand de la apusul soarelui, in data de 12 septembrie. Astfel ar putea fi posibila trimiterea de ajutoare umanitare in zone greu accesibile, inclusiv orasul Alep. In acest scop, toate fortele militare ar trebui sa se retraga de pe un drum de acces catre Alep. Apoi, in termen de sapte zile, Rusia si SUA vor stabili un centru pentru un grup comun de implementare, in vederea luptei impotriva gruparilor Stat Islamic si al-Nusra. Fortele de opozitie ar trebui sa se distanteze cat mai mult de aceste formatiuni extremiste.

Intreg acordul ruso-american ramane insa doar o simpla ocazie, pana la implementarea sa efectiva, a subliniat secretarul de stat american.

La randul sau, ministrul rus de externe a recunoscut ca nu poate garanta succesul noului plan. Acesta ar permite "implementarea unei coordonari eficiente a luptei antiteroriste, in special la Alep, si ar permite sustinerea armistitiului. Toate acestea creeaza conditiile pentru o revenire la procesul politic", a spus Serghei Lavrov. Seful diplomatiei ruse a explicat ca in cadrul centrului comun, mentionat si de omologul sau american, "militarii si reprezentantii serviciilor secrete ruse si americane se vor ocupa de chestiunile practice: diferentierea teroristilor de opozitia moderata".