Cetatenii britanici ar putea fi nevoiti sa aplice si sa plateasca o taxa pentru a calatori in Europa dupa ce Marea Britanie iese din UE, potrivit unor planuri schitate de blocul comunita, inspirate din programul similar american "Visa Waiver", scrie The Guardian. Potrivit proiectului, zona Schengen ar urma sa introduca un sistem obligatoriu de inregistrare, bazat pe programul american ESTA, si care ar viza toti cetatenii non-UE. Programul ar putea aduce venituri de pana la 2 miliarde de euro anual, care ar putea acoperi gaurile din bugetul UE.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia Europeana se pregateste sa prezinte proiectul legislativ pentru Sistemul UE de informare si autorizare de calatorie (Etias) pana la sfarsitul acestui an, in cadrul unei intiative mai largi formulate ca raspuns la solicitarile de imbunatatire a securitatii pe continent dupa atacurile teroriste din Franta si Belgia.

Legea i-ar viza pe toti cei care vor sa intre in zona Schengen, formata din 26 de tari, cu exceptia membrilor pietei comune, unde se aplica liberatatea de miscare a fortei de munca. Insa in cazul in care Marea Britanie paraseste piata unica europeana, aceasta prevedere s-ar putea aplica cetatenilor britanici, au confirmat surse europene.

Potrivit programului ESTA, persoanele din tari care pentru care nu sunt necesare vize complete trebuie sa aplice online pentru un permis de calatorie, preferabil cu 72 de ore inainte de a pleca, fiind pusi sa plateasca 14 dolari.

La ora actuala, ca cetateni europeni care nu fac parte din zona Schengen, britanicii trebuie doar sa prezinta un pasaport valid pentru a putea intra in zona Schengen unde pot calatori fara restrictii. Dupa Brexit, cetatenii britanici ar putea fi nevoiti sa aplice prin programul ETIAS si sa plateasca pentru a putea intra in zona Schengen.

"In teorie, cetatenii britanici, in calitate de cetateni ai unei tari terte, ar trebui clar sa treaca prin procedurile" acestui program, a declarat Camino Mortera-Martinezm un cercetator specializat in justitie si afaceri interne in cadrul Centrului pentru Reforma Europeana. "Acest aspect va trebui sa faca parte din discutiile de Brexit. Va trebui negociat".

Steve Peers, profesor de legislatie europeana la Universitatea din Essex, arata ca singura garantie ca cetatenii britanici sa scape de prevederile unui vitor siste european modelat pe ESTA este ca guvernul de la Londra sa negocieze un acord similar cu cele pe care Norvegia si Elvetia le au cu UE, cares a satisfaca solicitarile Bruxelles-ului in privinta libertatii de miscare.