Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite a condamnat ferm vineri Coreea de Nord pentru ultimul test nuclear si urma sa inceapa imediat discutii privind masurile adecvate de impunere a rezolutiilor ONU in aceasta privinta, transmite Reuters.

Consiliul de Securitate al ONUFoto: AGERPRES

Intr-o declaratie comuna citata de AFP, toti cei 15 membri ai Consiliului - inclusiv China, cel mai important partener economic al Coreei de Nord si aliat traditional al acesteia - au indicat ca "vor incepe imediat sa elaboreze masuri adecvate, in conformitate cu articolul 41 al Cartei ONU, precum si o rezolutie a Consiliului". Articolul 41 se refera la "masuri care nu implica utilizarea fortei armate", reaminteste AFP.

Statele Unite si Japonia, urmate de Franta, s-au pronuntat pentru noi sanctiuni, mai dure, impotriva Coreei de Nord, care a efectuat vineri dimineata cel de-al cincilea sau test nuclear, de amploarea cea mai mare pana in prezent. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a calificat testul nord-coreean drept "o provocare" si a cerut Consiliului de Securitate sa reactioneze corespunzator, relateaza Agerpres.

Al patrulea test nuclear nord-coreean a avut loc in ianuarie si a fost urmat abia in martie de restrictii economice, financiare si comerciale dure adoptate de ONU. A fost nevoie de doua luni pentru ca Washingtonul si Beijingul sa ajunga la un acord asupra rezolutiei respective, observa France Presse.

Vineri, ambasadorul chinez la Natiunile Unite s-a aratat foarte prudent, apreciind ca "trebuie sa ne abtinem de la orice provocare a ambelor parti". Acordul Chinei, stat membru permanent al Consiliului de Securitate, este indispensabil pentru adoptarea de noi sanctiuni sau pentru aplicarea stricta a celor in vigoare.

Aflat la Geneva, pentru negocierea unui armistitiu in Siria cu secretarul de stat american John Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat: "Situatia actuala arata ca diplomatii trebuie sa fie mai creativi, nu doar sa raspunda cu sanctiuni, sanctiuni si iar sanctiuni la orice agravare a situatiei". El a adaugat, potrivit agentiei Reuters, ca "este prea devreme sa ingropam negocierile in formula de sase (n.red. ¬ Coreea de Nord, Coreea de Sud, SUA, Rusia, China si Japonia). Trebuie sa cautam cai care sa ne permita sa le reluam".

La randul sau, Kerry a afirmat ca Statele Unite s-au aratat in repetate randuri dispuse la un dialog cu Coreea de Nord, dar Phenianul ar trebui sa accepte denuclearizarea, ceea ce pana acum a refuzat. "Am oferit deschidere dupa deschidere dictatorului Coreei de Nord", a spus el, adaugand ca spera totusi sa se ajunga la un rezultat similar acordului nuclear cu Iranul.