​Candidatul republican la presedintia SUA, Donald Trump, a criticat nu doar politica externa a tarii sale, ci si presa americana intr-un interviu acordat joi postului RT America, post ce face parte din reteaua internationala de televiziune RT, controlata de statul rus, potrivit Washington Post. Televiziunea RT e deseori acuzata de minciuna si distorsionare grosolana a faptelor.

Donald Trump la Larry King/RTFoto: Captura RT

Trump a acordat un amplu interviu jurnalistului Larry King, temele fiind legate de alegerile prezidentiale, interventia americana in Irak si Orientul Mijlociu si posibilul acces al hackerilor rusi in bazele de date ale Partidului Democrat. Prezidentiabilul republican a acordat acest interviu in conditiile in care este aspru criticat pentru laudele aduse presedintelui rus Vladimir Putin. RT sustine ca este o retea de televiziune independenta, dar este finantata de autoritatile ruse si a fost acuzata adesea de implicare in campaniile de manipulare ale Kremlinului, dupa cum aminteste Washington Post.

  • Interviul a fost difuzat la o zi dupa ce Trump l-a laudat din nou pe Putin, sustinand ca este "un lider intr-o masura mult mai mare decat a fost presedintele nostru (Obama - n.red.)".

In interviul acordat RT America, intrebat fiind in legatura cu procesele politice din SUA, Trump s-a dezlantuit impotriva presei americane, pe care a acuzat-o ca e "incredibil de necinstita", pentru ca taie firul in patru atunci cand "faci o declaratie perfecta" si rezultatul "nu arata asa de bine" in final.

In acelasi interviu, Trump a respins acuzatiile ca nu este pus la punct in probleme militare sau in chestiuni ce tin de combaterea Statului Islamic, i-a acuzat pe Hillary Clinton si Barack Obama in legatura cu prezenta SUA in Irak si Orientul Mijlociu si a spus ca nu crede ca hackerii rusi au fost cei care au atacat bazele de date ale Partidului Democrat, in efortul de a influenta alegerile prezidentiale din SUA.

Washington Post mai aminteste de legaturile multiple manifestate de tabara Trump cu puterea din Rusia:

  • declaratiile lui Trump favorabile la adresa lui Putin;
  • faptul ca fostul sef al echipei sale de campanie, Paul Manafort, a fost mentionat intr-o ancheta de coruptie din Ukraina ca urmare a relatiilor sale cu un partid ucrainean pro-rus;
  • faptul ca cerut Rusiei sa intervina in campania electorala din SUA prin publicarea a mii de mailuri ale lui Clinton, pe care el pretinde ca Rusia le-ar fi accesat;
  • sau dezvaluirile ca un general in rezerva, unul dintre principalii consilieri ai lui Trump, a fost platit pentru a tine un discurs la un eveniment organizat de RT si unde respectivul ofiter a stat alaturi de Putin.