Este "foarte probabil" ca Phenianul a procedat la al cincilea test nuclear, a afirmat vineri o sursa din cadrul guvernului sud-coreean pentru agentia Yonhap, scrie AFP, citata de Agerpres.

Aceasta afirmatie a fost facuta dupa ce un seism cu magnitudinea 5,3 a fost detectat de institutul american de geologie (USGS) in apropierea sitului nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-ri.

Cutremurul detectat in Coreea de Nord este o "posibila explozie" care a avut loc vineri in jurul orelor 00.30 GMT, a transmis USGS, precizand ca nu poate stabili daca a fost o explozie nucleara.

"Posibila explozie, situata in locul in care Coreea de Nord a declansat in trecut explozii nucleare", a informat USGS, subliniind ca explozia a avut loc la suprafata, si nu la adancime. "Daca intr-adevar a fost o explozie, nu putem stabili despre ce fel de explozie este vorba, nucleara sau de alta natura", a mai informat institutul american.

Sursa guvernamentala de la Seul a adaugat ca "este foarte probabil sa fie vorba despre un test nuclear, tinand cont de localizare si de magnitudinea cutremurului", a declarat aceasta sursa sub acoperirea anonimatului.

Armata sud-coreeana, a indicat ca analizeaza natura seismului.

Un analist american de la Middlebury Institute of International Studies a declarat pentru Reuters ca a fost un test nuclear, al cincilea incepand din ianuarie, cu o putere de 20 pana la 30 de kilotone.