Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a discutat la telefon joi cu omologul sau rus, Vladimir Putin, despre un acord de incetare a focului in Siria "cat mai curand posibil", potrivit agentiei de presa proguvernamentale Anadolu, citata de AFP, citata de Agerpres.

Ankara spera ca un armistitiu sa fie decretat la Alep (nordul Siriei) pentru sarbatoarea musulmana a sacrificiului, Eid al-Adha, care incepe in Turcia in jur de 12 septembrie, a precizat aceeasi sursa.

Recep Tayyip Erdogan i-a spus liderului de la Kremlin ca este esential sa se ajunga "cat mai curand posibil" la un acord de incetare a focului, potrivit Anadolu. Cei doi presedinti au cazut de acord sa isi intensifice eforturile in acest sens, a adaugat agentia de presa.

Seful statului turc s-a intalnit separat cu Vladimir Putin si cu presedintele american, Barack Obama, cu prilejul recentului summit G20 organizat in China, si le-a declarat celor doi ca este important sa se puna de acord in legatura cu un armistitiu la Alep, a reamintit Anadolu.

Rusia si Statele Unite pareau sa ajunga la un acord in cursul summitului G20, dar in cele din urma Washingtonul a admis ca in viitorul apropiat nu se intrevede vreo evolutie in acest sens.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, a afirmat marti ca acordul de incetare a focului ar putea debuta printr-un armistitiu de 48 de ore, ce ar putea fi consolidat ulterior, in care atat fortele regimului condus de presedintele sirian, Bashar Al-Assad, cat si combatantii din opozitie sa inceteze luptele.

Rusia sprijina regimul de la Damasc, spre deosebire de Turcia care doreste inlaturarea de la putere a presedintelui Bashar Al-Assad.