Parlamentarii germani au voie sa ii viziteze din nou pe pe soldatii aflati in Turcia, la baza militara NATO de la Incirlik, relateaza publicatia germana Sueddeutsche Zeitung. Aceasta informatie a fost confirmata de catre ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Urmatoarea calatorie este planuita intre 4 si 6 octombrie, a declarat expertul in aparare Rainer Arnold (SPD) pentru Reuters, citat de Sueddeutsche Zeitung.

Factorul declansator al interdictiei de vizitare a fost rezolutia de recunoastere a genocidului comis de Turcia impotriva armenilor, emisa de catre parlamentul german la inceputul lunii iunie. Dupa ce guvernul german a declarat vineri ca ca rezolutia, care a fost dur criticata de catre Turcia, nu are nicio insemnatate din punct de vedere legal, Turcia s-a aratat dispusa sa permita din nou vizitele parlamentarilor germani.

Din cauza interdictiei, unii politicieni germani luasera in considerare retragerea trupelor din Incirlik. Ministerul Apararii din Germania analizase deja posibilitati de relocare a bazei militare in Iordania sau in Cipru. Totusi, la inceputul saptamanii au fost facute publice informatii conform carora guvernul german urmeaza sa investeasca in jur de 50 de milioane de euro in baza de la Incirlik, deci o retragere a trupelor ar fi fost improbabila.

Partidul ecologist german a criticat insa comportamentul guvernului german. "Pentru mine este total de neinteles si blamabil, faptul ca guvernul german nu a sustinut in totalitate parlamentul in ceea ce priveste rezolutia genocidului armean", a spus Agnieszka Brugger, experta in politica apararii pentru Reuters, citata de Sueddeutsche Zeitung.