Decizia Curtii permanente de arbitraj de la Haga, care a decis in iulie ca Beijingul nu are drepturi istorice asupra marii Chinei de Sud, trebuie respectata, a declarat joi presedintele american Barack Obama, citat de AFP.

China construieste insule in Marea Chinei de SudFoto: Captura video

"Arbitrajul din iulie, care este obligatoriu, a permis clarificarea drepturilor maritime in regiune", a spus presedintele american, in cadrul unui summit al tarilor asiatice gazduit de Laos.

Beijingul revendica cvasi-totalitatea marii Chinei de Sud - bogata in hidrocarburi - spre nemultumirea altor tari riverane: Filipine, Vietnam, Malaezia si Brunei.

Regiunea este, de asemenea, o intersectie de rute comerciale vitala pentru comertul mondial iar apele sale sunt bogate in pesti.

China, care a boicotat audierile de la Haga, se bazeaza pe delimitarea in "noua puncte" aparuta pe hartile chinezesti datand din anii 1940.

Pentru a-si sustine revendicarile, China a recurs la lucrari de extindere a unor insule sau recife, pe care a amplasat piste de aterizare, porturi si alte instalatii printre care, recent, patru faruri pe recife si un al cincilea in curs de constructie.

In cererea introdusa in 2013, Manilla a cerut Curtii de Arbitraj sa declare ca pretentiile Chinei incalca Conventia ONU privind dreptul maritim, semnata de ambele tari.

Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga a decis insa ca Beijingul nu are "drepturi istorice" asupra majoritatii apelor strategice din marea Chinei de Sud, dand astfel dreptate plangerii inaintate de Filipine.

China a precizat ca "nu recunoaste si nu accepta" decizia Curtii, afirmand ca nu are "nicio jurisdictie" in materie.