Turcia trebuie sa ofere dovezi clare in privinta participantilor la tentativa de lovitura de stat si sa evite vizarea profesorilor si jurnalistilor care doar au lucrat pentru firme asociate cu miscarea lui Gulen, a declarat Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, scrie Reuters, citata de Mediafax.

In caz contrar, Ankara risca sa fie sanctionata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care are rolul de asigura respectarea prevederilor inscrie in Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Autoritatile de la Ankara au declarat ca procesul de anchetare si judecare a complotistilor va fi unul complet transparent.

In urma tentativei de lovitura de stat, mii de militari au fost exclusi din fortele armate, iar peste 100.000 de persoane, inlcusiv functionari publici, jurnalisti sau profesori au fost suspendati sau demisi.

"Nu sunt in mod necesar vinovati. Despre profesorii si jurnalistii care au lucrat in scoli si institutii media ale lui Gulen - nu poti spune automat doar pentru atat ca sunt implicati in lovitura de stat militara," a mai spus oficialul european.

Ankara afirma ca Fethullah Gulen, un cleric musulman auto-exilat in Statele Unite, ar conduce o organizatie terorista ce s-a infiltrat in institutiile turce de stat si ca ar fi orchestrat tentativa de rasturnare a regimului Erdogan.