Un tribunal turc l-a achitat miercuri pe celebrul pianist Fazil Say, acuzat de insulta la adresa valorilor religioase, punand astfel punct unei saga judiciare de mai multi ani, scrie AFP.

Say, 45 de ani, un virtuos al pianului de renume mondial, fusese condamnat in 2013 la zece luni de inchisoare cu suspendare pentru o serie de comentarii pe Twitter considerate "injurioase fata de valorile religioase".

Aceasta pedeapsa a fost confirmata in apel in acelasi an inainte de a fi anulata in octombrie 2015, in numele libertatii de expresie, de catre Curtea suprema de apel, care a retrimis procesul in fata tribunalului din Istanbul care il condamnase in prima instanta.

Acest tribunal a confirmat miercuri decizia Curtii supreme achitandu-l pe Say, a anuntat agentia proguvernamentala Anadolu. Decizia este definitiva.

Ateu declarat si critic al guvernului islamo-conservator la putere de 14 ani, Fazil Say a publicat o serie de comentarii legate de imaginea raspandita a paradisului in randul musulmanilor.

"Spuneti ca rauri de vin curg in paradis. Este paradisul o carciuma?" sau "Spuneti ca exista in paradis doua hurii (femei virgine promise credinciosilor) pentru fiecare credincios. Este paradisul un bordel?", a scris el, citand versurile lui Omar Khayyam, un mare poet persan din secolul al XI-lea.