Multe dintre landurile germane inchid o serie de centre de preluare a solicitantilor de azil, dupa ce numarul de refugiati care a ajuns in acest an in Germania a scazut, scrie FAZ.

Se pune intrebarea daca si orasele si centrele comunale ar trebui sa inchida unele dintre adaposturile special create pentru refugiati. Consiliul centrelor municipale la nivel national analizeaza pana la ce limita ar trebui redus numarul de adaposturi si cate locuri ar trebui pastrate ca rezerve. Hans-Gunter Henneke, reprezentant al sus-numitului consiliu, a declarat pentru FAZ ca, desi este necesar ca anumite adaposturi sa fie pastrate pe post de rezerve pentru o eventuala crestere a numarului de refugiati, trebuie avuta in vedere si evitarea irosirii banului public, prin cheltuieli nejustificate.

Pentru centrele comunale este dificil ca aceste adaposturi sa fie pastrate in stare functionala, deoarece statul german nu ofera fonduri decat in functie de numarul real de refugiati, dar chiriile pentru spatiile inchiriate trebuie platite indiferent daca ele sunt sau nu ocupate.

In Giessen, containerele si casele de adapost destinate refugiatilor sunt folosite intre timp pentru scoli si gradinite. Statul german plateste in fiecare luna 670 de euro pentru fiecare refugiat, bani care ajung la administratiile landurilor, care coordoneaza centrele de preluare a solicitantilor de azil. De aici refugiatii sunt ghidati catre adaposturile din centrele comunale si municipale, care primesc si ele fonduri separate de la guvern.

In ultimul timp, in jur de 16.000 de refugiati au ajuns in Germania lunar, solicitand azil. Gradul de ocupare a centrelor de preluare a solicitantilor de azil pentru lunile iulie si august a fost de doar 35%, conform unei statistici realizate de FAZ. Din aproximativ 220.000 de locuri, in jur de 145.000 au ramas nefolosite.

Centrele comunale incearca insa sa se concentreze pe refugiatii deja prezenti la fata locului. Acestia au dificultati cu invatarea limbii germnane si multi dintre ei nici macar nu pot citi alfabetul latin. Henneke mai spune ca "dificultatile majore le reprezinta integrarea refugiatilor".