Dupa neintelegeri ce au durat mai multe luni, armata federala decide sa isi continue misiunea de sprijinire a coalitiei impotriva Statului Islamic. Secretarul de stat in Ministerul Apararii, Gerd Hoofe, a aprobat un buget de investitii de 58 de milioane de euro pentru misiunea germana din baza militara turca de la Incirlik, relateaza publicatia germana Der Spiegel.

Decizia reprezinta un indiciu pentru dorinta guvernului federal ca armata sa isi continue misiunea in Turcia. Reamintim ca planurile pentru Incirlik fusesera stopate inca din primavara din cauza disensiunilor cu Turcia; Ankara a interzis parlamentarilor germani sa viziteze baza militara dupa ce Parlamentul federal a adoptat o rezolutie de recunoastere a genocidului comis de Tucria impotriva armenilor.

In spatele culiselor, guvernul german a incercat discret sa imbunatateasca relatiile cu Turcia. Astfel, Steffen Seibert, purtator de cuvand al guvernului federal, a declarat vinerea trecuta ca rezolutia privind genocidul ar fi mai degraba o declaratie a parlamentului, fara vreo insemnatate din punct de vedere legal.

Ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier a discutat problema cu omologul sau turc. Purtatorul de cuvant al Ministerului a declarat luni ca ar fi un pas corect ca urmatoarea vizita parlamentara la baza de la Incirlik, planuita pentru inceputul lui octombrie, sa se desfasoare conform programului.

De asemenea, este asteptata venirea unui nou ambasador turc in Germania, dupa ce Turcia si-a retras reprezentantul diplomatic in urma adoptarii Rezolutiei Armene.