Sven Lau, unul dintre cei mai cunoscuti predicatori ai islamului radical in Germania, este acuzat de procurorii germani ca ar fi sprijinit o grupare terorista din Siria, relateaza publicatia germana FAZ.

Conform unui dispozitii a procurorului general al Germaniei, fortele speciale ale politiei din Renania de Nord-Vestfalia l-au arestat in Monchengladbach pe barbatul in varsta de 35 de ani, care este considerat ca fiind unul dintre cei mai cunoscuti propagandisti salafisti in Germania.

Sven Lau s-a autointitulat "Abu Adam" si a aparut in atentia publicului in urma cu doi ani, printr-o actiune considerata instigatoare de presa germana. Lau si o parte dintre sustinatorii sai au imbracat veste portocalii reflactorizante cu inscriptia "Politia Sharia" si au mers "sa patruleze" in Wuppertal.

Autointitulatii gardieni ai moralitatii au abordat apoi vizitatori ai salilor de joc, ai discotecilor si saloanelor de bronzat si i-au indemnat sa nu consume alcool, sa nu practice jocuri de noroc si sa nu asculte muzica.

Lau s-a distantat totusi in mod public de acte de violenta, iar justitia nu l-a considerat ca facand parte din sectiunea jihadista a scenei salafiste germane.

Acum insa, predicatorul salafist este acuzat de terorism. Procurorul general federal il acuza pe Lau ca ar fi un sustinator activ al organizatiei teroriste "Armata Emigrantilor si Ocrotitorilor" (JAMWA), care este strans legata de gruparea terorista "Stat Islamic". Lau ar fi fost "un punct de apel pentru cei dornici sa lupte si sa emigreze, in special din scena salafista din zona Dusseldorf". Lau ar fi sprijinit JAMWA sa trimita ilegal doi salafisti in Siria, sustin procurorii germani.

Anchetatorii au observat de asemenea, in urma cu ceva vreme, ca din anturajul lui Lau incepeau sa dispara tineri barbati si femei, se presupune catre Siria. La sfarsitul lui septembrie 2013 Lau a fost personal in Siria, unde se presupune ca ar fi ajutat la procurarea de materiale pentru tabara de baza a JAMWA. Avocatul lui Lau, Mutlu Gunal, respinge acuzatiile "cu insistenta".

Documentul de acuzare al procuraturii cuprinde 80 de pagini. Anchetatorii au analizat mai multe declaratii ale unor martori, mesaje video, fisiere de chat si poze de pe computerul lui Lau. Chiar si pe internet exista inregistrari video care il arata pe Lau in 2013 in Siria. Intr-una din poze el apare chiar purtand o arma de foc pe umar.

Specialistii solicitati de instanta au conchis ca Lau (de meserie fost pompier) ar avea o "mare putere sugestiva asupra tinerilor" datorita "retoricii sale emotionale". Acesta ar fi un incitator spiritual, care ar fi radicalizat in special tinerii. Daca si in ce fel i-a determinat el pe tineri sa ia parte la Jihad sunt doua intrebari la care urmeaza sa se raspunda incepand de marti la tribunalul din Dusseldorf. Nu va fi un proces rapid, avand in vedere ca sunt programate 30 de infatisari pana la mijlocul lunii ianuarie.