China si Marea Britanie ar trebui sa isi sporeasca increderea politica reciproca si sa gestioneze corespunzator disputele, i-a transmis presedintele chinez Xi Jinping premierului britanic Theresa May, in contextul in care cele doua tari au o neintelegere in legatura cu o investitie de 8 miliarde de dolari intr-o centrala nucleara din partea Chinei, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Intalnindu-se luni cu May in marja summitului liderilor G20 din orasul chinez Hangzhou, Xi spus ca Beijingul vrea sa promoveze in continuare "relatii si mai stabile si mai bune" cu noul guvernul britanic, a transmis in cursul serii, intr-un comunicat, Ministerul de Externe chinez.

Cele doua tari ar trebui sa continue sa sustina cooperarea in domenii precum investitiile, energia, infrastructura si finantele, a adaugat Xi.

"Ambele parti ar trebui sa isi sporeasca increderea politica reciproca, sa extinda interesele comune si sa gestioneze corespunzator disputele", a spus el.

Nu exista nicio mentiune directa in comunicat la proiectul nuclear intarziat, noteaza Reuters.

De la preluarea functiei, May a intarziat luarea unei decizii privind sprijinirea unui proiect nuclear de 24 de miliarde de dolari la Hinkley Point, ce ar urma sa fie construit de compania franceza EDF cu un ajutor de 8 miliarde de dolari din partea Chinei.

May le-a cerut consilierilor sai de securitate sa reanalizeze proiectul. Ar fi prima centrala nucleara noua a Marii Britanii din ultimele decenii.

Descrisa ca o bijuterie care ilustreaza o noua 'Epoca de Aur' a relatiilor dintre China si Marea Britanie, acordul de finantare a centralei Hinkley a fost semnat la Downing Street in timpul unei vizite de stat in Marea Britanie a presedintelui Xi Jinping anul trecut.