Un grup de disidenti cubanezi a acuzat luni operatorul de telefonie mobila Cubacel - monopol de stat - ca blocheaza mesajele text care contin anumite cheie, cum ar fi "greva foamei", "democratie" sau "drepturile omului", informeaza AFP, citata de Agerpres.

O ancheta desfasurata timp de 10 zile de site-ul de informatii 14ymedio.com al celebrei autoare de blog Yoani Sanchez arata ca SMS-urile sunt blocate pe tot teritoriul Cubei daca contin circa 30 de cuvinte cheie. "Asta nu inseamna ca nu sunt si altele", a declarat AFP redactorul-sef al site-ului, Reinaldo Escobar. El afirma ca interventia Cubatel denota "vointa de a ingreuna comunicatiile" intre opozantii cubanezi.

Agentia de presa citata a verificat cu mai multi abonati Cubacel si a confirmat ca mesajele text cu cateva cuvinte cheie sau nume ale unor disidenti cunoscuti, chiar ascunse in texte mai lungi, nu sunt transmise, desi pe telefonul expeditorului apar ca trimise. 14ymedio.com nu a reusit sa stabileasca de cand dateaza blocada. "Banuim ca de la inceputul anului", a spus Escobar.

Compania de telecomunicatii ETECSA (Empresa de Telecomunicaciones de Cuba S.A., societate de stat) nu a comentat informatiile.

In Cuba, accesul la internet este inca strict reglementat si controlat, numai privilegiatilor permitandu-li-se sa aiba conexiuni la domiciliu, in timp ce tarifele localurilor publice de tip internet cafe si al celor 175 de antene wi-fi instalate incepand de anul trecut sunt foarte ridicate pentru majoritatea utilizatorilor potentiali. Reteaua de telefonie mobila, lansata in 2008, are circa trei milioane de abonati dintr-o populatie de 11,2 milioane.