Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a criticat violent "liderii sauditi" si a cerut musulmanilor sa reconsidere modul in care sunt gestionate locurile sfinte, potrivit site-ului sau oficial leader.ir, scrie AFP.

Ali KhameneiFoto: Agerpres

"Lumea musulmana, atat guvernele cat si popoarele, trebuie sa cunoasca liderii sauditi si natura lor nerespectuoasa, necredincioasa si dependenta (...) si sa se gandeasca serios la gestionarea locurilor sfinte. Daca nu, lumea musulmana va fi confruntata cu probleme si mai mari", a scris Khamenei, in mesajul sau inaintea pelerinajului de la Mecca, de care iranienii au fost privati in acest an.

Khamenei a criticat dur si faptul ca pelerinii iranieni nu vor putea sa mearga in pelerinaj in acest an la Mecca.

Decizia a fost luata dupa imensa busculada de anul trecut, soldata cu circa 2.300 de morti, dintre care 464 iranieni, la Mecca.

"Liderii sauditi care au blocat calea Hajj pentru credinciosii iranieni sunt orbi nerusinati care isi vad dainuirea puterii lor opresive in (...) alianta cu sionismul si cu Statele Unite si care nu renunta la nicio tradare pe aceasta cale", a spus Khamenei.

Este pentru prima oara de aproape trei decenii cand pelerinii iranieni sunt impiedicati sa se deplaseze in Arabia Saudita pentru Hajj.

Arabia Saudita a rupt relatiile cu Iranul dupa atacul asupra ambasadei sale din Teheran, la inceputul lunii ianuarie, de catre manifestanti care protestau fata de executarea seicului Nimr, unul dintre liderii miscarii siite de contestare din regatul sunit.

"Liderii sauditi, in loc sa isi ceara scuze (...) se plaseaza in pozitia de acuzatori si isi dezvaluie vechea ura fata de Republica islamica Iran care poarta drapelul islamului in fata necredinciosilor si a opresiunii", a adaugat Khamenei.

Relatiile dintre Iran si Arabia Saudita s-au degradat puternic in ultimii ani, cele doua tari fiind pe pozitii antagoniste in toate chestiunile regionale, in special in ceea ce priveste Siria, Yemen, Irak sau Bahrein.