O serie de atacuri cu bomba a provocat luni moartea a cel putin 43 de persoane in mai multe orase din Siria, in principal controlate de regim, potrivit presei de stat, preluata de AFP.

Atentatul cel mai sangeros a ucis cel putin 30 de oameni si a ranit 45 in apropiere de Tartus, un fief al regimului Bashar al-Assad care gazduieste o baza militara rusa.

Aceste atacuri nu au fost revendicate imediat dar gruparea Stat Islamic (SI) a vizat in mai multe randuri orasele lovite luni.

Atacurile intervin la scurt timp dupa ce SI a pierdut una dintre ultimele pozitii de-a lungul granitei turce si a unui succes al armatei siriene si a aliatilor sai care au reusit din nou sa asedieze cartierele rebele din Alep.

La Tartus, atacul a avut loc pe un pod, cu ajutorul unei masini capcana si a unui kamikaze, care si-a detonat centura de explozibil atunci mai multi oameni s-au adunat pentru a salva ranitii dintr-o prima explozie.

Un astfel de mod de atentat este folosit de jihadistii din al-Qaeda si din SI.

In nord estul tarii, cel putin 8 persoane au fost ucise la Hassake, un oras controlat de militiile kurde in mare majoritate, desi sunt prezente si unitati ale regimului in anumite zone.

Hassake a fost vizat frecvent de SI.

Explozia unei masini capcana a provocat moartea a patru persoane la Homs (centru). Atacul a avut loc la intrarea in Zahra, un cartier majoritar alawit, aripa a siismului din care face parte si Bashar al-Assad.

O alta explozie s-a produs pe un drum la vest de capitala Damasc, ucigand o persoana.