Jihadistii gruparii teroriste Stat Islamic au pierdut duminica ultimele pozitii strategice la frontiera siriano-turca, in urma ofensivei intreprinse de trupele turce impreuna cu grupari ale rebelilor sirieni, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, potrivit Agerpres. "SI a pierdut orice contact cu lumea exterioara dupa ce a pierdut ultimele sate de la granita intre raul Sajour si (localitatea) al-Rad'", a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. La randul sau, premierul turc Binali Yildirim a anuntat duminica seara ca frontiera turco-siriana a fost complet securizata, dupa ce fortele turce si rebelii sirieni au alungat gruparea jihadista Stat Islamic din ultimele zone pe care le controla.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, ONG care supervizeaza razboiul din Siria, jihadistii nu mai au acces la caile de aprovizionare cu arme si combatanti dinspre Turcia.

"Rebelii si factiunile islamiste sustinute de tancurile si avioanele turce au cucerit aceste sate dupa ce Statul Islamic s-a retras", a mai precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Turcia a lansat pe 24 august in Siria operatiunea militara denumita "Scutul Eufratului", care este indreptata atat impotriva gruparii jihadiste Stat Islamic cat si a fortelor kurde reunite in "Unitatile de aparare ale poporului kurd" (YPG), desi acestea din urma sunt la randul lor parteneri in coalitia antijihadista condusa de SUA.

Guvernul de la Ankara considera ca si YPG este o organizatie terorista si este ingrijorat mai ales de posibilitatea crearii unei zone autonome kurde in nordul Siriei.