Fortele americane au lovit tinte ale gruparii Stat Islamic (SI) in Siria, in apropiere de frontiera cu Turcia, cu un sistem de lansator de rachete mobil "recent amplasat" pe teritoriul turc, au informat sambata responsabili americani, potrivit Agerpres.

Dispozitivul lansator de rachete cu inalta mobilitate (HIMARS) al armatei americane a vizat si atins vineri o unitate tactica si o cladire apartinand SI, a declarat un purtator de cuvant al Comandamentului central al Statelor Unite (CENTCOM), maiorul Josh Jacques.

Emisarul presedintelui Barack Obama in lupta impotriva SI, Brett McGurk, a afirmat ca armat americana i-a lovit pe jihadisti cu un sistem "recent amplasat".

Detasamentul, care permite Statelor Unite sa loveasca o tinta "cu un inalt grad de precizie si o raza de actiune semnificativ mai mare", a fost amplasat in Turcia in sprijinul coalitiei internationale conduse de SUA, a precizat purtatorul de cuvant.

"HIMARS este remarcabil in capacitatea sa de a reduce potentialele pierderi colaterale cand atinge o tinta cu un unghi ridicat, are o unda de soc relativ slaba in comparatie cu rezultatul obtinut si functioneaza pe orice fel de vreme", a adaugat maiorul.

Ambasada SUA la Ankara a mentionat pe Twitter ca este vorba despre o "noua etapa in cooperarea turco-americana in lupta impotriva SI".

Sistemul HIMARS a mai fost utilizat in cursul unor operatiuni din Irak si Afganistan.

"Loviturile cu precizie efectuate de HIMARS sunt similare loviturilor aeriene (...) ale coalitiei. HIMARS este un instrument suplimentar si implica artileria americana care opereaza pe teritoriul unui aliat al NATO", a mai afirmat maiorul Josh Jacques.