Capacitatile de primire a refugiatilor in Europa sunt "aproape de limitele lor", a avertizat duminica presedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a facut apel la celelalte puteri din G20 sa-si asume partea lor de responsabilitate, transmite AFP.

Donald TuskFoto: Captura YouTube

"Capacitatile Europei pentru primirea de noi valuri de refugiati, fara a uita de migrantii clandestini, sunt aproape de limitele lor", a dat asigurari Donald Tusk, in cursul unei conferinte de presa comune cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in marja summitului G20 de la Hangzhou (China).

"Trebuie sa fim realisti si pragmatici", a explicat el. "Problema nu sunt doar refugiatii care provin din tari aflate in razboi, precum Siria (...) Vorbim de 60 pana la 70 de milioane de persoane stramutate in intreaga lume, un fenomen care se produce si aici in Asia", a aratat Tusk.

"Doar un efort la scara mondiala va fi in masura sa genereze rezultate", a adaugat Tusk, indemnandu-i pe membrii G20 - inclusiv China, a doua economie mondiala - sa isi asume partea de responsabilitate.

Uniunea Europeana este divizata in problema primirii refugiatilor, la un an de la decizia Germaniei de a-si deschide portile migrantilor.

Numeroase state europene, in special din Europa de Est, considera ca liderul german Angela Merkel a creat un aflux migrator cu aceasta decizie.