Barack Obama spera la un start fara probleme al ultimei sale vizite in Asia in calitate de presedinte, insa lucrurile nu au stat tocmai asa, scrie The Associated Press, citata de News.ro.

O confruntare intre o consiliera de la Casa Alba si un oficial chinez si alte mici incidente au avut loc dupa ce Air Force One a aterizat la Hangzhou, unde are loc summitul G20.

Prima dificultate - nu exita o scara pe care Obama sa coboare din avion pe covorul rosu, presedintele fiind nevoit sa foloseasca o alta iesire.

Pe pista, o disputa a izbucnit intre o consiliera prezidentiala si un oficial chinez, care a cerut ca jurnalistilor care-l insoteau pe Obama sa nu li se permita sa se apropie de el. Ar fi o incalcare a traditiei respectate de fiecare data cand seful statului american soseste intr-o tara straina.

Cand oficialul de la Casa Alba a insistat ca americanii stabilesc regulile in ceea ce-l priveste pe liderul lor, omologul ei chinez i-a intors spatele.

"Asta este tara noastra!. Este aeroportul nostru!", a strigat oficialul chinez.

De asemenea, un oficial chinez a incercat sa o tina pe consiliera pe probleme de securitate a lui Obama Susan Rice departe de seful ei.

Rice a parut mai mult decat amuzata, cand a fost intrebata despre incident de un reporter.

"Au facut lucruri care nu au fost anticipate", i-a raspuns ea.

Mai tarziu, a fost nevoie ca doi oficiali chinezi - dintre care unul era insarcinat sa ajute delegatia americana - sa fie despartiti fizic dupa ce au incercat sa se loveasca.