Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan s-au pronuntat sambata in favoarea unor noi masuri care "sa faca sa avanseze" relatiile ruso-turce, dupa reconcilierea neasteptata din iunie care a urmat unei perioade de cateva luni de criza diplomatica, informeaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ne ramane mult de facut pentru a restabili pe deplin cooperarea in toate domeniile. Si vom vorbi despre asta astazi", a declarat Putin cu prilejul unei intalniri bilaterale cu Erdogan de la Hangzhou, care a avut loc in ajunul deschiderii summitului G20, citeaza Agerpres.

"Turcia traverseaza o perioada dificila, lupta impotriva terorismului si se confrunta cu grave crime teroriste", a adaugat el.

Dar "sunt sigur ca (...) atunci cand veti normaliza pe deplin situatia in tara, vom putea sa mergem inainte pe drumul cooperarii noastre", a subliniat presedintele rus.

La randul lui, Erdogan a estimat ca cei doi lideri ar trebui sa ia "anumite masuri" pentru "a merge inainte" in cooperarea energetica intre Moscova si Ankara pe care s-au pus de acord sa o resusciteze in luna august, readucand pe agenda proiectul gazoductului Turkish Stream, inghetat in timpul crizei diplomatice.

Este cea de a doua intalnire intre Vladmir Putin si Recep Tayyip Erdogan in mai putin de o luna, dupa reconcilierea neasteptata care a avut loc in iunie dupa ce liderul turc a prezentat scuze pentru distrugerea, in decembrie, a unui bombardier rus de catre armata turca la granita cu Siria, incident care a provocat o grava criza diplomatica intre Moscova si Ankara.

La inceputul lui august, Erdogan s-a deplasat la Sankt Petersburg pentru a se intalni cu Putin, la trei saptamani dupa puciul esuat din Turcia, care a fost urmat de epurari fara precedent, pe care Moscova s-a ferit insa sa le critice.

Cu prilejul acestei vizite, cele doua parti au promis sa faca tot posibilul pentru a readuce relatiile la nivelul de dinainte de criza diplomatica, Erdogan dand asigurari ca proiectul Turkish Stream va fi realizat "cat de curand posibil".

Rusia, care i-a impus Ankarei sanctiuni dure in sectorul turistic dupa doborarea avionului sau de lupta, a autorizat reluarea vanzarii de pachete turistice in Turcia.

Vineri, Rusia a reluat si zborurile charter spre Turcia, interzise din noiembrie ca represalii impotriva Ankarei.