Prim-ministrul conservator britanic Theresa May vrea sa faca din Marea Britanie de dupa Brexit un "lider mondial al liberului schimb", a declarat ea sambata pe aeroportul londonez Heathrow inainte de a pleca spre China, unde va participa la summitul G20 de la Hangzhou, relateaza Agerpres.

Theresa MayFoto: Agerpres/EPA

"Marea Britanie s-a deschis pentru afaceri", a spus ea, intrebata de presa cum le va explica liderilor G20 votul de la 23 iunie al britanicilor in favoarea iesirii din UE.

"Le voi vorbi celorlalti lideri internationali despre oportunitatile comerciale care vor aparea in intreaga lume pentru Marea Britanie dupa Brexit", a adaugat ea. "Si le voi vorbi despre modul in care Marea Britanie va profita de aceste oportunitati, pentru ca ambitia mea pentru Marea Britanie este sa devenim un lider mondial al liberului schimb", a mai spus Theresa May.

Investita in iulie dupa demisia lui David Cameron, lidera Partidului conservator a precizat ca va avea o intrevedere cu presedintele chinez Xi Jinping pentru "a dezvolta parteneriatul strategic" dintre cele doua tari, vorbind despre "o varsta de aur a relatiilor sino-britanice".

Ea ar urma sa discute si despre proiectul controversat al constructiei a doua reactoare nucleare de catre EDF la Hinkley Point, investitie finantata cu o treime din fonduri de compania chineza CGN.

In contextul in care guvernul Theresa May a declarat ca vrea sa examineze "cu grija" proiectul, ambasadorul chinez la Londra a cerut la inceputul lui august Marii Britanii sa dea unda verde "cat mai curand posibil", lasand sa se inteleaga ca relatiile dintre cele doua tari ar putea avea de suferit in caz contrar.