Zeci de mii de kurzi din Germania au demonstrat sambata la Koln impotriva presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, dupa ofensiva lansata impotriva militiilor kurde in Siria, si au solicitat eliberarea liderului Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Ocalan, relateaza agentiile AFP si DPA, citate de Agerpres.

Potrivit DPA, la manifestatie au participat 30.000 de persoane, o cifra conforma cu previziunile organizatorilor. Contactata de AFP, politia din Koln nu a confirmat totusi acest numar.

Protestul s-a derulat fara incidente, a indicat un purtator de cuvant al politiei, in conditiile in care peste o mie de politisti au fost mobilizati pentru a evita eventuale ciocniri cu nationalistii turci.

Agitand portrete ale liderului kurd Abdullah Ocalan, manifestantii au cerut eliberarea sa. Liderul istoric al PKK este incarcerat in Turcia din 1999.

Kurzii veniti la protest au criticat epurarile lui Recep Erdogan de dupa tentativa de lovitura de stat din iulie a unei factiuni a armatei turce si au condamnat atacurile lansate saptamana trecuta de Turcia impotriva militiilor kurde. Ankara, care vizeaza prin aceasta operatiune si gruparea Stat Islamic, vrea sa-i impiedice pe kurzi sa formeze o zona autonoma continua de la un capat la altul a frontierei nordice a Siriei.

Apelul la proteste a fost lansat de Nav-Dem, o asociatie considerata de serviciile de informatii germane ca apropiata de PKK. Clasificat ca organizatie terorista de SUA si UE, PKK este interzis in Germania din 1993.

La sfarsitul lui iulie, Koln a fost teatrul unei alte manifestatii de anvergura, de data aceasta pentru sustinerea presedintelui islamo-conservator Erdogan, la care au participat circa 40.000 de persoane.

Germania are o importanta comunitate turca, iar comunitatea kurda - cea mai mare din Europa, este de circa un milion de persoane.

Vineri, la Grevenbroish, la nord de Koln, politia a dispersat o manifestatie a studentilor kurzi care blocase o artera. Au avut loc violente si s-a aruncat cu sticle, trei politisti si trei manifestanti fiind raniti. In total, 77 de persoane au fost plasate in detentie, potrivit politiei.