Cercetatorii americani au reusit sa creeze un nou tip de material textil, bazat pe polietilena, care ajuta corpul sa reziste mai bine la caldura, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Conform inventatorilor, aceasta descoperire, publicata joi in revista Science, va permite persoanelor care traiesc in zonele cu temperaturi ridicate sa isi mentina o temperatura confortabila a corpului fara a mai recurge la aparatele de aer conditionat. ''Daca poti raci mai degraba persoana, decat cladirea in care lucreaza, acest lucru va ajuta la economisirea energiei'', a declarat Yi Cui, profesor in stiinta si ingineria materialelor la Universitatea Stanford din California (SUA).

Acest nou tip de material, realizat prin combinarea nanotehnologiei cu optica si chimia, permite caldurii corpului sa treaca prin articolele de imbracaminte. Astfel, tricourile, rochiile si costumele realizate din acest material ar putea mentine temperatura corpului cu 2 grade Celsius mai scazuta decat materialele textile conventionale, ceea ce ar reduce facturile de electricitate la jumatate, noteaza sursa citata.

Asemeni bumbacului sau inului, acest nou material permite evaporarea transpiratiei, insa este dotat cu un mecanism inedit ce permite trecerea radiatiei infrarosii emisa de organism. ''Intre 40 si 60% din caldura corpului se risipeste sub forma de radiatii infrarosii cand ne aflam intr-un birou'', a explicat Shanhui Fan, profesor de inginerie electrica si unul dintre coautorii studiului. Potrivit lui, "foarte putine studii au fost realizate pana acum legate de caracteristicile radiatiilor termice ale textilelor''.

Specialistul a mai declarat ca acest studiu deschide calea spre noi modalitati de racire sau incalzire a obiectelor fara a utiliza surse externe de energie.