Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, au insistat vineri asupra necesitatii continuarii dialogului cu Rusia, pentru asigurarea securitatii comune, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

"Anexarea ilegala a Crimeii de catre Rusia si sprijinul ei continuu pentru separatistii din estul Ucrainei au zdruncinat pacea in Europa, dar in acelasi timp nu putem sa inchidem pur si simplu usa Rusiei', a declarat Stoltenberg la conferinta de presa comuna cu Steinmeier. El a tinut sa aminteasca si faptul ca Rusia "este cel mai mare vecin al nostru" si are un rol determinant in viitorul securitatii europene.

Secretarul general al NATO a mai mentionat ca Alianta va continua sa caute in relatia cu Rusia un echilibru intre o descurajare puternica si un dialog cu continut, subliniind ca dialogul cu Rusia este o oportunitate si pentru transmiterea clara a pozitiilor si 'evitarea posibilelor accidente si incidente'.

La randul sau, ministrul Steinmeier i-a multumit lui Stoltenberg pentru sustinerea acestui dialog si a pledat el insusi in favoarea mentinerii unui echilibru intre cei doi piloni ai NATO, respectiv descurajarea si dialogul. Vorbind despre primul pilon, el s-a referit la decizii concrete, precum consolidarea prezentei militare, iar despre al doilea a mentionat ca si acesta trebuie insotit de 'oferte la fel de concrete'.

Ministrul german de externe si-a exprimat preocuparea si pentru faptul ca de multi ani controlul armamentelor nu mai face obiectul dialogului, cel putin nu in mod activ. In acest sens, Steinmeier s-a aratat convins de necesitatea de a tatona dispozitia Rusiei pentru reluarea dialogului privind aspecte ale securitatii comune, cu scopul de a ne asigura ca nu vom cadea in vechile linii de confruntare.

"Trebuie sa evitam o noua cursa a inarmarilor, sa evitam un nou Razboi Rece", a apreciat si Stoltenberg, adaugand ca pentru a reusi acest lucru trebuie studiate modalitatile de a avansa la capitolul controlului armamentelor, dar a admis ca exista obstacole si probleme.

Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, presedintele in exercitiu al OSCE, a propus saptamana trecuta negocierea cu Rusia a unui nou acord pentru controlul armamentelor, initiativa sprijinita de omologul sau francez, Jean-Marc Ayrault.

Insa Washingtonul a manifestat rezerve fata de propunerea germana, reprezentantul permanent al SUA la OSCE apreciind intr-un interviu acordat agentiei Reuters ca un asemenea demers este inoportun in conditiile in care Rusia nu respecta nici acordurile la acest capitol care sunt in vigoare, iar pentru Washington prioritara este aplicarea acestor acorduri, cum ar fi Tratatul privind Fortele Armate Conventionale din Europa (CFE), acordul Cer Deschis sau acordul incheiat in anul 1990 la Viena, ce prevede schimbul de informatii si vizite reciproce in instalatiile militare.