Guvernul francez a anuntat vineri ca doreste sa inchida cat mai rapid posibil tabara de imigranti de la Calais, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Vom gasi o solutie eficace daca dam dovada de perseverenta si metoda (...) pana la inchiderea definitiva a taberei, care as dori sa aiba loc cat mai curand posibil", a declarat ministrul de interne Bernard Cazeneuve intr-un discurs pentru fortele de ordine de la Calais.

Populatia taberei de la Calais, infiintata in primavara lui 2015, a atins un nou record de aproape 7000 de persoane potrivit autoritatilor si de 9000 potrivit asociatiilor umanitare, in crestere cu 50% fata de iunie, pe fondul inchiderii sistematice a unor structuri similare din regiunea pariziana. Tabara a devenit un bidonvil, cunoscut sub numele de Jungla, unde traiesc inclusiv 900 de minori neinsotiti. Tensiunile sunt in crestere, mai ales dupa restrangerea taberei prin daramarea cu buldozere a partii de sud, in martie.

Primarul orasului Calais, Natacha Bouchard, afirma ca operatiunea de inchidere a taberei trebuie sa aiba loc intr-o singura etapa. Cazeneuve a vorbit insa de o "demolare progresiva si controlata" si nu a furnizat nicio data limita. Pentru inchiderea zonei de nord, guvernul trebuie sa obtina aprobarea Consiliului de Stat, cea mai inalta instanta administrativa a Frantei, pentru inchiderea activitatilor comerciale neautorizate.

Veniti din Afghanistan, Sudan sau Irak, majoritatea refugiatilor din nord-vestul Frantei incearca sa ajunga in Marea Britanie. Franta incearca sa stimuleze plecarile voluntare, prin crearea pana la sfarsitul anului a unui numar de 8000 de locuri in alte structuri de primire, a precizat ministrul de interne pentru cotidianul local Nord Littoral.