Presedintele rus Vladimir Putin a respins vineri ideea de a ceda una dintre insulele Kurile Japoniei, in schimbul intensificarii cooperarii economice cu Tokyo, cu cateva ore inainte de intalnirea cu premierul Shinzo Abe, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu ne vindem teritoriile, desi problema tratatului de pace cu Japonia este cruciala si ne-ar placea sa gasim o solutie cu prietenii nostri japonezi", a declarat Putin, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg si publicat pe site-ul Kremlinului.

Relatiile dintre Moscova si Tokyo sunt afectate de disputa privind patru insule din arhipelagul Kurile ocupate la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial de Uniunea Sovietica si revendicate de Japonia, impiedicand semnarea unui tratat de pace pana in prezent.

Negocierile privind cele patru insule vulcanice, denumite Teritoriile de Nord de Japonia, sunt stopate dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia, in martie 2014, condamnata de Tokyo.

Putin, care se va intalni cu Abe dupa amiaza, in dans Vladivostok, s-a declarat convins ca aceasta problema va face obiectul discutiilor cu premierul japonez.

"Dar nu va fi vorba de vreun schimb sau de o vanzare", a precizat el, intrebat de ziarist daca Rusia, puternic afectata de sanctiunile occidentale, ar fi pregatita sa renunte la una dintre insulele disputate in schimbul unei cooperari economice intarite cu Japonia.

"Este vorba de cautarea unei solutii care sa permita fiecarei parti sa nu sufere vreun prejudiciu, sa nu se simta nici castigatoare, nici perdanta", a subliniat presedintele rus.