Iranul va construi doua noi reactoare nucleare cu ajutorul Rusiei, a anuntat seful Organizatiei iraniene pentru energie atomica (OIEA), Ali Akbar Salehi, citat de AFP.

"Lucrarile pentru constructia celor doua noi reactoare la Bushehr (sud) vor incepe in 10 septembrie si vor dura zece ani", a spus acesta, miercuri seara, potrivit agentiei oficiale Irna.

"Vom economisi 22 de milioane de barili pe an construind aceste doua noi reactoare", a afirmat Salehi, care a adaugat ca proiectul are un cost estimat de 10 miliarde de dolari.

Seful OIEA, care este si vicepresedinte al tarii, a mentionat un "contract de cooperare" cu Rusia pentru constructia reactoarelor, fara a oferi mai multe detalii legate de acest parteneriat.

Iranul, care dispune de rezerve imense de petrol si gaz, doreste sa isi diversifice sursele de energie pentru a fi mai putin dependent de energiile fosile in consumul intern.

Tara a incheiat in 14 iulie 2015, la Viena, un acord cu marile puteri care urmareste garantarea naturii pasnice a activitatilor sale nucleare, in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale.