Liderii principalelor partide politice din Macedonia au cazut de acord miercuri pentru organizarea la 11 decembrie a alegerilor legislative amanate de doua ori in urma boicotului opozitiei si presiunilor internationale, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Partidul aflat la putere, VMRO-DPMNE (dreapta conservatoare), si principalul partid de opozitie, SDSM (social-democrat), precum si cele doua principale partide albaneze au stabilit impreuna aceasta data.

"Suntem multumiti ca am intrunit conditiile pentru alegeri libere si corecte", a declarat presei liderul SDSM, Zoran Zaev, dupa reuniune.

Alegerile parlamentare, prevazute initial pentru sfarsitul lunii aprilie, au fost in cele din urma anulate, opozitia apreciind ca nu sunt indeplinite conditiile pentru un scrutin corect.

UE a avertizat ca un guvern rezultat in urma unor alegeri la care nu participa trei dintre principalele patru partide nu va putea fi "credibil" in fata sa.

Alegerile au fost convocate in cadrul unui acord incheiat in vara lui 2015 intre fortele politice macedonene sub egida Uniunii Europene pentru a scoate fosta republica iugoslava dintr-o interminabila criza politica.

Aceasta criza, care paralizeaza de peste doi ani mica republica din Peninsula Balcanica, s-a agravat brusc la 12 aprilie dupa ce presedintele Gjorge Ivanov a amnistiat 56 de oficiali suspectati de implicare intr-un scandal de interceptari ilegale si coruptie.