Premierul italian, Matteo Renzi, si cancelarul german, Angela Merkel, au convenit miercuri ca nu toti migrantii care ajung in Europa pot fi primiti si prin urmare se impune gasirea unei solutii europene pentru repatrierea celor care nu pot beneficia de statutul de refugiat, dar sefa guvernului de la Berlin a atras atentia ca implementarea unui asemenea demers nu este posibila fara incheierea unor acorduri de readmisie cu tarile de unde provin migrantii, consemneaza agentiile AFP si DPA, citate de Agerpres.

'Trebuie sa lucram toti in Europa la repatrierea celor care nu au dreptul' sa ramana pe teritoriul european, a declarat Renzi la o conferinta de presa comuna cu Angela Merkel, desfasurata in localitatea italiana Maranello.

'Este de neimaginat sa primim pe toata lumea' a punctat seful guvernului de la Roma, dupa ce in ultimele patru zile au debarcat in Italia inca aproximativ 12.500 de migranti, majoritatea proveniti din tarile Africii subsahariene, numarul lor total de la inceputul anului ajungand la circa 112.000.

'Nu toata lumea poate sa ramana - si Italia are aceeasi problema - deci avem o agenda comuna', a indicat la randul ei Angela Merkel, amintind de cei peste un milion de migranti sositi anul trecut in Germania. 'Cei care nu au dreptul (sa primeasca azil n.red.) trebuie repatriati', a subliniat sefa guvernului de la Berlin.

Dar ea a atras atentia ca pentru repatrierea imigrantilor ilegali este nevoie de semnarea unor acorduri de readmisie cu tarile de unde provin acestia.

Spre deosebire de migrantii veniti din zone de razboi, cum este cazul sirienilor, majoritatea africanilor care pornesc catre tarile Uniunii Europene sunt motivati doar de traiul mai bun din Europa, astfel ca ei sunt imigranti economici care in mod normal ar trebui expulzati. Insa guvernele africane nu s-au aratat pana in prezent cooperante in repatrierea propriilor cetateni ajunsi ilegal in Europa si nici nu au depus eforturi pentru a diminua imigratia clandestina.

In declaratia sa de miercuri, Angela Merkel a pledat si pentru sporirea ajutorului pentru dezvoltare acordat statelor de unde provin migrantii, sperand ca astfel se va stimula dezvoltarea economica a acestor tari si in consecinta cetatenii lor vor fi mai putin tentati sa plece catre Europa. 'In opinia mea, nu exista alternativa' la aceste politici, a apreciat sefa executivului german.