Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat acordul de normalizare a relatiilor diplomatice cu Israelul, dupa sase ani de criza intre cele doua tari, informeaza miercuri site-ul oficial al presedintiei turce, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

In virtutea acestui acord de reconciliere, incheiat la sfarsitul lunii iunie si care a pus capat unei perioade de sase ani de tensiuni, intervenita dupa un raid israelian impotriva unei flotile turce cu ajutoare destinate Fasiei Gaza, in 2010, Israelul va plati 20 de milioane de dolari (circa 18 milioane de euro) despagubiri Turciei.

Ankara, la randul sau, renunta la urmarirea in justitie a fostilor sefi ai armatei israeliene pentru implicarea lor in asaltul din 2010, in care au murit zece militari turci, potrivit AFP. In 2014, un tribunal penal din Istanbul dispusese arestarea a patru fosti responsabili militari israelieni, printre care ex-seful de Stat Major, generalul Gabi Ashkenazi, toti acestia judecati in contumacie in Turcia din 2012.

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a anuntat ca ratificarea acordului de normalizare de catre parlamentul turc, care a avut loc la inceputul acestei luni, va fi urmata imediat de un schimb de ambasadori.

Acordul va intra in vigoare la data la care va fi publicat in Monitorul oficial.