Guvernul francez va cere in septembrie Comisiei Europene sa opreasca negocierile privind TTIP, tratatul de liber schimb intre Europa si Statele Unite, a declarat marti secretarul de Stat pentru Comert Exterior, Matthias Fekl, citat de AFP. TTIP ar fi dus la crearea celui mai mare spatiu de liber schimb din istorie, setand practic un standard global pentru comert, spre nemultumirea Rusiei sau a Chinei.

TTIPFoto: Comisia Europeana

"Nu mai exista sprijin politic din partea Frantei in aceste negocieri, iar Franta cere oprirea lor", a declarat Matthias Fekl.

Oficialul francez sustine ca negocierile purtate de Comisia Europeana in numele celor 27 de state membre sufera de un dezechilibru in favoarea pozitiei SUA.

Negocierile dintre Uniunea Europeana si SUA pentru un acord de liber schimb (TTIP) "au esuat de facto, desi nimeni nu admite cu adevarat acest lucru", a declarat duminica, pentru televiziunea ZDF, vice-cancelarul german Sigmar Gabriel, citat de Deutsche Welle.

Declaratia sa a venit dupa ce, in luna iulie, negociatorii americani si europeni pentru TTIP au incheiat o ultima runda de tratative, dar n-au facut publice nici pana acum pozitiile partilor.