Conflictul dintre Turcia si kurzii sirieni, doi aliati cheie ai Washingtonului in lupta impotriva jihadistilor Statului Islamic, poate fi evitat in Siria, a declarat luni secretarul american al apararii, Ashton Carter, potrivit AFP, citata deAgerpres.

"Daca fortele turce raman acolo unde sunt", in apropiere de frontiera turca, iar militiile kurde siriene se retrag la est de Eufrat asa cum a fost convenit cu SUA, "ele nu ar trebui sa intre in conflict", a afirmat seful Pentagonului.

"Facem apel la cele doua parti sa nu intre in conflict si sa continue sa isi concentreze eforturile asupra gruparii Statul Islamic. Aceasta este baza cooperarii noastre cu ele", a subliniat Carter intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul indian al apararii, Manohar Parrikar. Un inalt responsabil american a precizat anterior ca toate militiile kurde YPG, sustinute de Washington dar considerate drept inamice de catre Ankara, s-au retras la est de fluviul Eufrat.

Carter s-a aratat mai putin precis, limitandu-se sa declare ca militiile kurde siriene 'fac' ceea ce au promis sa faca. Turcia, in conflict cu kurzii pe teritoriul sau, vrea sa evite situatia in care kurzii sirieni ar forma o frontiera continua de-a lungul granitei sale cu Siria, extinzandu-se spre vest. Turcia a lansat miercuri in nordul Siriei operatiunea 'Scutul Eufratului', care ii are ca tinta deopotriva pe combatantii kurzi si pe jihadistii gruparii Statul Islamic.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat ca ofensiva va continua pana "se va incheia amenintarea reprezentata de SI, PKK si YPG", militiile kurde siriene. Ankara considera YPG si partidul de care aceste militii sunt legate, PYD, ca fiind organizatii 'teroriste', desi ele sunt sustinute, ca forta care lupta eficient cu jihadistii, de catre Washington, aliat traditional al Turciei. Insa trimisul presedintiei americane pe langa coalitia internationala antijihadista, Brett McGurk, a calificat drept 'inacceptabile' confruntarile dintre Turcia si fortele arabo-kurde sustinute de catre SUA, facand apel la toate partile 'sa inceteze' luptele.

Presedintele american Barack Obama se va intalni duminica in China cu omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre situatia din Siria. Carter se va intalni de asemenea luni la Londra, in marja unei reuniuni internationale, cu omologul sau turc Fikri Isik.