Sofia a cerut agentiei Frontex, care are ca misiune protectia frontierelor externe ale UE, sa trimita 300 de ofiteri in Bulgaria, a anuntat luni un oficial, indicand ca numar "realist" este de circa 200, scrie portalul Novinite.com.

Ministrul bulgar de Interne, Rumyana Bachvarova, a mai declarat totodata ca structura fluxului de migranti sositi in tara s-a schimbat in ultimele luni.

Migrantii din Afganistan si Irak "predomina acum in mod substantial" ca numar dintre toti cei care trec in Bulgaria pentru a cauta protectie ori pentru a ajunge in alte tari UE, a explicat ministrul bulgar intr-un briefing de presa.

"Acest lucru schimba de asemenea comportamentul celor care trec ilegal granita noastra, comportamentul lor pe teritoriul tarii si capacitatile noastre, ca tara, de a raspunde solicitarilor lor de a primi un statut in Bulgaria", a mai spus ministra, potrivit agentiei bulgare de presa Focus.

"Nu putem permite sa se formeze o ruta pentru refugiati prin teritoriul Bulgariei, chiar daca o astfel de evolutie este in interesul nostru", a adaugat ea, mentionand determinarea Bulgariei de a-si respecta angajamentele din UE.

Desi a reiterat ca presiunea migratorie asupra Bulgariei a crescut in ultimele luni, Bachvarova a insistat asupra faptului ca o scadere a fost observata fata de vara lui 2015.

La inceputul lunii august, Frontex - Agentia Europeana pentru Protectia Frontierelor - a anuntat ca va desfasura un numar de ofiteri de supraveghere, autovehicule de patrula, dube cu termoviziune si echipe canine la granitele externe bulgare. Desfasurarea de ofiteri de supraveghere vine dupa o solicitare adresata de catre executivul de la Sofia.

Migrantii traverseaza frontiera bulgaro-turca si se indreapta ulterior spre teritoriul sarb, in incercarea de a ajunge in statele dezvoltate din vestul si nordul continentului european.

Luna trecuta, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat ca statul se pregateste pentru un flux masiv de migranti dinspre frontiera turca, in urma loviturii de stat esuate.