Ministrii Afacerilor Externe din Germania, Franta si Polonia - Frank-Walter Steinmeier, Jean-Marc Ayrault si Witold Waszczykowski - reuniti duminica la Weimar, s-au pronuntat in favoarea unor relatii mai stranse intre tarile lor pentru ca Uniunea Europeana sa devina mai flexibila si mai eficienta dupa decizia Marii Britanii de a parasi UE, scrie AFP.

BrexitFoto: Captura Youtube.com

Sefii diplomatiilor din cele trei tari s-au reunit cu ocazia implinirii a 25 de ani de la crearea "Triunghiului de la Weimar", un format diplomatic regional al celor trei state.

Intr-o declaratie comuna, ei au subliniat ca vor sa "raspunda provocarilor fara precedent cu care se confrunta Europa, sa intensifice cooperarea si sa dea un nou impuls".

Cei trei oficiali s-au angajat sa "consolideze fundamentele integrarii europene", cu scopul de a avea o Uniune Europeana "mai flexibila, care sa reflecte ambitiile divergente ale statelor membre in ce priveste o integrare sporita".

Ei au pledat pentru "o intarire a politicilor externe si de securitate" ale Uniunii si au propus ca sefii de stat sau de guvern din UE sa se reuneasca o data pe an pentru un "Consiliu de securitate european".

Diplomatii si liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene si-au sporit intalnirile in ultimele saptamani pentru a discuta despre viitorul UE dupa Brexit.

Un summit european este programat la Bratislava la jumatatea lunii septembrie.