Ministrul german al Economiei Sigmar Gabriel a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca daca iesirea Marii Britanii din UE este manevrata gresit iar celelalte state membre ii urmeaza exemplu, atunci Europa se va duce pe apa Sambetei, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Brexitul este rau, dar nu va afecta atat de mult economia precum unele temeri - este mai degraba o problema psihologica si este o problema politica imensa", a declarat Gabriel.

El a adaugat ca lumea se uita acum la Europa ca fiind un continent instabil.

"Daca organizam Brexitul in mod gresit, atunci vom avea mari probleme, asa ca acum trebuie sa ne asiguram ca nu permitem Marii Britanii sa pastreze lucrurile frumoase, ca sa spunem asa, in ceea ce priveste Europa, fara sa isi asume vreo responsabilitate", a afirmat ministrul german.

Dupa rezultatul surprinzator al referendumului din 23 iunie, prin care cetatenii britanici au ales sa paraseasca Uniunea Europeana, toti ochii au stat pe Germania in asteptarea unei solutii pentru a evita noile pericole care apar pentru ceilalti 27 de membri care vor ramane in comunitatea eruopeana.

Pe 24 august, Merkel a declarat ca statele care raman in UE trebuie sa se asculte una pe alta cu atentie si sa evite sa se arunce cu capul inainte in decizii politice.

"Daca o faceti gresit de la inceput si nu ascultati - si actionati doar de dragul de a actiona - atunci puteti sa faceti multe greseli", a declarat canclarul german.

Merkel s-a intalnit cu 15 sefi de stat europeni in ultima saptamana incercand sa pregateasca summitul UE din 16 septembrie de la Bratislava, care isi propune sa consolideze blocul comunitar.

Un purtator de cuvant al guvernului britanic a declarat la mijlocul lui august ca premierul Theresa May nu va declansa negocierile oficiale de Brexit cu UE inainte de sfarsitul anului.

Liderii UE refuza sa conceapa o "Europa a la carte" care sa lase Marea Britanie sa selecteze parti din relatia viitoare pe care si le-ar dori, cum ar fi accesul la piata unica europeana de 500 de milioane de consumatori, in timp ce scapa de principiile UE, cum ar fi libera circulatia persoanelor.