Magistratii italieni investigheaza daca firmele implicate in restaurarea cladirilor publice, precum scoala din Amatrice care s-a prabusit in urma cutremurului de miercuri, au ignorat regulile de constructie antiseism, relateaza The Guardian. Totoadata, procurorul sef antimafie avertizeaza ca autoritatile trebuie sa se asigure ca blocheaza accesul mafiei la procesul de reconstructie a tarii dupa cutremur.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Toata lumea suspecteaza ca o astfel de tragedie nu a fost numai o chestiune de destin", a spus procurorul general din Rieti (la nord de Roma), Giuseppe Saieva, care conduce investigatia.

"Datoria noastra este sa verificam daca a fost vorba si de o responsabilitate, o culpa umana", a adaugat el.

Ancheta se va concentra pe scoala primara Romolo Capranica din Amatrice, orasul devastat de seismul de miercuri de 6,2. Aceasta a fost inaugurata in 2012, dupa ce a fost reconstruita de un consortiu, Valori Scarl, care a castigat un contract in valoare de 700.000 de euro atribuit de Consiliul Local din Amatrice. Una dintre prevederile contractului era implementarea standardelor de siguranta antiseism, potrivit unor surse judiciare.

In vizorul magistratilor se afla si lucrarile de consolidare a clopotnitei bisericii din Accumoli, o localitate din apropiere de Amatrice, unde a fost localizat epicentrul seismului. O familie de 4 persoane a murit dupa ce turnul s-a prabusit pe casa lor.

Aceasta ar fi fost renovata pentru a respecta standardele antiseism din fonduri publice obtinute de Dioceza Catolica din Rieti dupa seismul puternic ce a afectat centrul Italiei in 1997.

Proprietarii de case care au angajat companii ce au ignorat codul de constructii in vigoare pot primi compensatii. Insa locuitorii din Amatrice care au facut renovari majore sau au construit extensii ale locuintelor fara a respecta standardele antiseismice pot fi urmariti in justitie pentru ca au provocat moartea unor membri ai familiei.

Ofiteri de politie pazesc ruinele ramase din Primaria din Amatrice, pentru a impiedica suspectii sa sustraga dosare municipale care sa arate ce companii au primit contracte publice.

  • Seful antimafie: Trebuie blocat accesul mafiei la contractele de reconstructie

Procurorul sef antimafie, Franco Roberti, spune ca este bine stiut faptul ca mafia a infiltrat contractele de reconstructie dupa cutremururul din 1980, din apropiere de Napole, in care si-au pierdut viata circa 2.483 de oameni, si ca acest lucru este posibil sa se repete, mai scrie The Guardian.

Seful directoratului antimafie din Italia spune ca trebuie luate masuri petru a preveni implicarea mafiei in reconsructia oraselor Amatrice, Accumoli si Pescara del Tronto.

"Exista riscuri, este inutil sa ascundem asta", a declarat Roberti pentru cotidianul italian La Repubblica. "Iar reconstructia post-cutremur este o bucatica gustoasa penru organizatiile si comitetele criminale".