Candidatul republican la presedintia SUA, Donald Trump, a legat imigratia clandestina de somaj, intr-un discurs electoral sustinut sambata la Des Moines, statul Iowa, relateaza AFP. Candidatul prezidential republican a promis ca va expulza sute de mii de imigranti ilegali inca din prima zi a mandatului sau, daca va castiga alegerile din 8 noiembrie.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

"In prima zi, voi incepe sa-i deportez rapid pe imigranti ilegali infractori din aceasta tara, inclusiv sutele de mii care au fost puse in libertate sub administratia Obama-Clinton", a declarat Trump in timpul unui miting organizat de senatorul republican local, Joni Ernst.

El a reluat si ideea unui zid la frontiera cu Mexicul, subliniind ca este nevoie de un sistem de control informatic pentru a-i depista si a-i expulza rapid pe cei carora le-au expirat vizele americane.

"Daca nu controlam datele de expirare a vizelor, atunci frontiere deschise desvin deschise, pur si simplu", le-a spus Trump sustinatorilor sai.

Miliardarul s-a angajat sa anuleze decretele presedintelui Barack Obama care au regularizat temporar mai multe sute de mii de persoane si a promis sa lase politistii de frontiera "in sfarsit sa-si faca treaba pentru care au fost angajati".

"Un vot pentru Trump este un vot pentru statul de drept, un vot pentru Clinton este un vot pentru frontiere deschise", a declarat Trump.

Candidatul republican a incercat, de asemenea, sa atraga, cu argumente privind migratia, voturile electoratului american de culoare, de la Detroit pana la Baltimore. Descriind saracia care afecteaza comunitatea afro-americana, Trump i-a intrebat: "Ce aveti de pierdut?"

"Ori de cate ori un cetatean negru, sau orice cetatean, isi pierde locul de munca din cauza unui imigrant ilegal, drepturile acestui cetatean american sunt incalcate flagrant", l-a transmis Trump.