remierul polonez Beata Szydlo a declarat sambata, dupa intrevederea avuta cu omologul roman Dacian Ciolos, ca politica de migratie trebuie schimbata in sensul cresterii ajutorului umanitar in afara granitelor Uniunii Europene, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Beata Szydlo a efectuat sambata o vizita de lucru in Romania. Cu o zi in urma, premierul polonez a participat la intalnirea pe care cancelarul german Angela Merkel a avut-o la Varsovia cu liderii tarilor Grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria) in cadrul turneului ei in mai multe state ale UE pentru pregatirea summitului european ce va avea loc pe 16 septembrie la Bratislava.

"Ieri a avut loc o intalnire la Varsovia cu doamna Merkel si Grupul de la Visegrad si (...) am militat (...) pentru un compromis, pentru schimbarea politicii migratiei (...) prin cresterea ajutorului umanitar in afara granitelor noastre. Si nu vom mai fi de acord cu mecanisme de alocare si obligare a statelor membre de a primi cu forta, fara consultari, indicatii superioare. Aceasta politica de migratie trebuie schimbata", a spus sefa Guvernului polonez, intr-o declaratie de presa comuna cu premierul Dacian Ciolos.

Beata Szydlo a precizat ca statele Uniunii Europene trebuie sa spuna daca vor sa gaseasca un compromis si sa discute despre problemele care nu permit reforma UE. "Compromisul va invinge sper si cred, pentru ca Uniunea Europeana necesita intarirea acestor institutii, nu slabirea lor", a spus Beata Szydlo.

Ea a aratat ca, pana acum, politica de migratie nu a avut efecte pozitive. "Polonia ramane pe pozitia ca aceasta problema trebuie sa se rezolve acolo de unde a aparut. Polonia va creste sprijinul financiar pentru ajutorul umanitar si vom avea si alte initiative in aceasta directie. Acordul dintre Uniunea Europeana si Turcia trebuie sa functioneze mai eficient si trebuie monitorizata permanent aceasta situatie", a afirmat Beata Szydlo.

Premierul polonez a subliniat ca in Uniunea Europeana trebuie sa aiba loc o discutie privind viitorul UE.

'Dupa iesirea Marii Britanii trebuie sa raspundem la intrebarea 'de ce a avut loc aceasta iesire?'. Elitele europene au subestimat tendintele centrifuge din Uniunea Europeana. Una din aceste crize importante este criza migratiei (...). Daca vom accepta, fara sa luam masuri, situatia va continua. E posibil ca aceste sentimente pesimiste privind functionarea Uniunii Europene sa se adanceasca. (...) Evenimentele care au avut loc in ultimele luni in Europa au nascut ingrijorari si nelinisti', a opinat Beata Szydlo.