Premierul britanic Theresa May intentioneaza sa declanseze procedura de iesire din UE fara acordul parlamentului de la Londra, scrie sambata The Daily Telegraph, citat de AFP.

BrexitFoto: AGERPRES

Potrivit publicatiei conservatoare, care nu citeaza surse, May doreste sa actioneze fara unda verde din partea parlamentarilor britanici, dintre care multi au facut campanie pentru mentinerea Marii Britanii in cadrul UE.

O sursa de pe Downing Street, citata de agentia britanica Press Association, a respins informatia publicata de Daily Telegraph. Theresa May "este hotarata sa puna in aplicare decizia luata de populatie" in timpul referendumului, a adaugat pur si simplu aceeasi sursa.

Inalta Curte de Justitie de la Londra trebuie, cu toate acestea, sa decida in octombrie daca Theresa May poate activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care sa lanseze procedura de exit din UE fara un vot prealabil in parlament.

Theresa May a declarat in mai multe randuri ca nu va evoca articolul 50 al Tratatului de la Lisabona inainte de sfarsitul anului. In acest caz, Marea Britanie va avea doi ani pentru a negocia modalitatile iesirii din UE si pentru a parasi blocul comunitar european.