Grupul trilateral de contact pentru reglementarea situatiei din Donbas a convenit vineri asupra necesitatii incetarii focului in aceasta regiune din estul Ucrainei, la 1 septembrie, transmite Xinhua.

Grupul de la Minsk, din care fac parte si reprezentanti ai republicilor populare autoproclamate Donetk si Luhansk, a fost de acord ca este nevoie de un armistitiu complet in zona de conflict, de la inceputul lunii viitoare, a declarat presei trimisul special al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) Martin Sadjik, relateaza Agerpres.

Acesta a reamintit ca au mai existat declaratii similare in ultimul an. "Din nefericire, a trecut un an si trebuie sa reluam totul", a spus el. Diplomatul si-a exprimat speranta ca va fi posibil un inceput de an scolar linistit pentru copiii din Donbas.

Potrivit lui Sadjik, subgrupul pentru probleme umanitare al grupului de contact a fost de acord sa ia in considerare masurile necesare pentru cautarea persoanelor disparute, care se va realiza printr-un schimb de informatii cu Comitetul International al Crucii Rosii.

Grupul a mai convenit si asupra necesitatii unei abordari unitare a drepturilor si protectiei copiilor afectati de conflictul din Donbas.

Urmatoarea reuniune a grupului trilateral de contact pentru Ucraina este programata pe 7 septembrie, la Minsk.