Fermierii din Thailanda au gasit o solutie inedita pentru a opri turmele de elefanti care le distrug culturile, dupa ce alte metode, precum montarea de garduri electrificate si instalarea de dispozitive care pocnesc, nu i-au pus pe fuga pe gigantii infometati si lipsiti de maniere. Intr-un plan-pilot dezvoltat de Departamentul Thailandez al Parcurilor Nationale, localnicii elibereaza albine intr-o noua strategie de lupta cu pachidermele care le distrug culturile, transmite Associated Press, preluata de Agerpres.

Ideea de a specula fobia elefantilor fata de albine a venit de la un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Oxford. Metoda a fost folosita cu succes intr-un scop similar, timp de mai multi ani, in Africa, iar acum castiga teren si in Asia.

Problema legata de pagubele produse de elefanti este destul de severa in estul provinciei Chanthaburi unde se afla multe paduri dese in apropierea comunitatilor de fermieri care cultiva orez, ananas si cauciuc. In lupta cu pachidermele, acestia au incercat chiar si metoda sugerata de Guvern, de a inlocui ananasul cu dovleci, de care elefantii nu sunt la fel de atrasi, insa nici aceasta solutie nu a stat in calea lor.

Se estimeaza ca in Thailanda traiesc circa 3.000 de elefanti salbatici, potrivit Thai Elephant Conservation Center. Habitatul acestora este invadat, pe masura ce fermierii taie copacii pentru a mari suprafata agricola.

Locuitorii din satul Pana sunt invatati sa creasca albine de catre un centru guvernamental de cercetare a faunei salbatice. Tehnica este simpla. Stupii sunt amplasati la nivelul ochilor elefantilor si sunt conectati intre ei cu sfori pentru a crea un gard. Cand pachidermele incearca sa treaca, imping sforile si misca stupii, ceea ce face ca roiurile de albine sa iasa si sa le intepe.

Partea negativa a acestei metode este faptul ca nu poate fi aplicata si in cazul terenurilor agricole foarte mari deoarece ar fi nevoie de mii de stupi, fiecare costand in jur de 4.000 baht (115 dolari). Avantajul este, insa, ca pe langa culturile traditionale, fermierii au acum posibilitatea de a produce miere si ceara ¬ de la 50 stupi se recolteaza 300 de kilograme de miere, care se vinde cu 4,3-14,3 dolari pe kilogram, iar ceara este aproape la fel de scumpa, dupa cum mentioneaza sursa citata.