Un viceministru care mersese sa negocieze cu manifestanti care blocau mai multe drumuri a fost sechestrat si ucis de mineri, presedintele Evo Morales decretand un doliu national de trei zile, scrie AFP.

Viceministrul se indrepta spre locul protestului, o importanta axa rutiera in Panduro, o localitate situata la mare altitudine, la circa 200 km sud-est de capitala La Paz. Trimis de guvern, Rodolfo Illanes voia sa negocieze cu minerii care blocau de mai multe zile drumurile, pentru a-si manifesta opozitia fata de o reforma recenta a dreptului muncii.

Joi, minerii au anuntat ca doi protestatari au fost ucisi in ciocnirile violente cu fortele de ordine.

Potrivit guvernului, vicepremierul a fost sechestrat si ucis de mineri. Illanes a fost "umilit, torturat si omorat in bataie (...) potrivit informatiilor pe care le avem", a spus ministrul Apararii, Reymi Ferreira.

Garda de corp a lui Illanes a reusit sa fuga si a fost internata in La Paz.

"Incercam in prima etapa sa recuperam corpul lui Illanes pe calea dialogului", a anuntat Ferreira.

"Intre 100 si 120 de oameni au fost arestati" iar "criminalii au fost identificati", a adaugat el.

Rodolfo Illanes, un avocat in varsta de 56 de ani, fusese numit in functie in martie si ar fi trebuit sa joace rolul de mediator in acest conflict.

De mai multe zile, minerii blocheaza mai multe drumuri pentru a protesta impotriva unei reforme a dreptului muncii care prevede, printre altele, crearea de sindicate in cadrul cooperativelor minerilor, ceea ce acestia refuza.

Ministrul de Interne acuza proprietarii de concesiuni miniere ca incearca sa inchirieze minele unor companii private si straine, ceea ce este interzis de catre Constitutie.

Confruntarile sunt frecvente in exploatarile miniere din Bolivia.