Vanatorii de comori care cautau miticul "tren nazist cu aur" care ar fi fost ingropat de germani in sud-vestul Poloniei, la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, au anuntat ca renunta la sapaturi, joi, dupa 15 zile de cautari, scrie AFP.

Tunel nazist din PoloniaFoto: Wikipedia

"Nu e nimic", a declarat Andrzej Gaik, purtatorul de cuvant al echipei polono-germane care a efectuat sapaturi in apropiere de Walbrzych, cu ajutorul unor geo-radare, freze si buldozere.

"In aceasta noapte, am decis sa inchide santierul care, trebuie sa admitem, nu continea nimic", a precizat el.

Vanatorii de comori au efectuat aceste sapaturi in ciuda expertizelor negative ale specialistilor de la Academia miniera din Cracovia, care au exlcus existenta unui tren in locul indicat.

Gaik a precizat insa ca echipa sa va incepe cautarile in septembrie intr-o locatie apropiata.

Polonezul Piotr Koper si germanul Andreas Richter au anuntat descoperirea acestui tren in august 2015, afirmand ca detin probe, in special examinarea georadar a solului.

Povestea despre doua trenuri speciale naziste, disparute in primavara lui 1945 in regiunea Walbrzych, si care ar contine aur si opere de arta, excita de ani de zile imaginatia a numerosi cautatori de comori. Acestia invoca existenta unor importante constructii subterane germane, inclusiv cele din jurul imensului castel de la Ksiaz (Furstenstein), in apropiere de Walbrzych.

Nazistii au efectuat aici importante lucrari pentru a instala unul dintre cartierele generale ale lui Hitler.